Geografisch thema

Roestraat

ID
15599
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15599

Beschrijving

Straat ten westen van het centrum van Beveren-Leie. De straat loopt van de Schoolstraat naar de Sint-Jansstraat en de benaming verwijst naar een eertijds tussen de huidige Sint-Jansstraat en Elfde-Julilaan gelegen moerasgebied, zogenaamd de Vennen, waarvan het hogere, bebost gedeelte de Roe wordt genoemd.

Het straattracé wordt al weergegeven op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, met op de hoek de hoeve aan de Sint-Jansstraat nummer 46. Thans licht kronkelende straat met wegdek van betonplaten. Aan de noordzijde wordt de straat afgeboord door knotwilgen en deels ingenomen door akkers. Afwisselend bebouwd met villa's uit het laatste kwart van de 20ste eeuw en bij de hoek met de Schoolstraat, deels aaneengeschakelde woningen. Tussenin liggen twee roterijen en een vlasschuur, zie roterij en schuur rechts van nummer 21 en roterij tussen de nummers 11 en 13, deels verbouwd tot garage doch met bewaarde bakstenen schoorsteen.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 559: Figuratieve kaart van de rentegronden onder Sint-Pieters heerlijkheid van de hand van pastoor Gudwalus van der Mariën, 1675.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie, in De Gaverstreke, jg. 11, 1983, p. 474-475.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

  • Is deel van
    Beveren-Leie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.