Geografisch thema

Dirk Martensstraat

ID
156
URI
https://id.erfgoed.net/themas/156

Beschrijving

Eind 19de eeuw: uitbreiden van de Stationswijk door het openen van de straten tussen de Dendermondse Steenweg en de Gentse Steenweg; beide verbonden door de Dirk Martensstraat en de Koolstraat. De aanleg van eerst genoemde (verbonden met de Kool- en de Schoolstraat) vereist in 1893-1894 de verlegging van de Meuleschettebeek en de verplaatsing van de Meuleschettekapel. Noordwand getypeerd door rijhuizen met neoclassicistische inslag; drie traveeën, drie bouwlagen onder zadeldaken. Voornamelijk witbepleisterde lijstgevels (nummer 13-29, uitgezonderd nummer 17 en 21 met parementen met gevelsteen). Zuidelijke wand: rijhuizen in eclectische stijl uit eind 19de- begin 20ste eeuw (nummer 2, 4, 6, 10, 12, 40). Vanaf het kruispunt met de Wellekensstraat en de Sint-Jozefstraat: eenvoudiger bebouwing waartussen drie grotere volumes: nummer 58 (hoekhuis Sint-Jozefstraat), nummer 67 en 71.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Eclectische burgerhuis van 1898

  • Omvat
    Neogotisch huis

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouw van Meuleschettekapel

  • Is deel van
    Aalst

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dirk Martensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.