Onregelmatig gevormd plein in het stadscentrum, ten zuiden van de Molenstraat; naamgeving in verband met de Heilig Hartkerk.
Ligging en vormgeving van het Kerkplein zijn het resultaat van een hevige strijd tussen kerkfabriek en gemeenteraad: de oorspronkelijke bedoeling van de kerkfabriek, de hoofdingang van de kerk naar de de Merodelei te richten, werd niet gerealiseerd; het plan van aanleg voor Kerkplein, Kerkstraat en Corbeelstraat met meer open ruimte en bomen naar ontwerp van architect J. Taeymans, goedgekeurd in 1909, werd evenmin uitgevoerd. Circa 1920 werd de verkaveling van de omringende gronden aangevat. Bebouwing met enkele openbare gebouwen aan zuidzijde, voorts burgerwoningen vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw en een werkplaats uit de jaren 1930 aan noordzijde.
DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 133-137.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)