Eernegemstraat

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé vanaf de Moerestraat (gehucht "Kapelhoek") tot op grondgebied Eernegem (Ichtegem). Haakse bocht ongeveer ter hoogte van de Leugenboomstraat. Belangrijke verkeersweg in de richting van Oostende. Het laatste deel van de straat, ter hoogte van de Leugenboomstraat en bij de grens met Eernegem heeft een bochtig tracé. Het tracé van de straat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Op de atlas aangeduid als "chemin nr. 2 de Couckelaere à Eernegem" of de "Leugenboomstraat".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de atlas ligt de kern van het gehucht "Leugenboom" ten zuiden van de scherpe bocht van Eernegemstraat op de oostelijke uithoek van Koekelare, op de grens met Eernegem (Ichtegem) (bocht versoepeld in 1903). De oude benaming Leugenboomstraat verwijst naar een herberg en de wijk "Leugenboom". "Leugenboom" kan verwijzen naar een boom van weinig waarde of een boom die zou gekapt worden. In de legger van de dis van 1659 (rente 38): "ende strate die naer den lueghenboom loopt ande oostsijde". De ommeloperkaart van 1705-1711 (begin 20, art. 64) vermeldt een "viercante erfve daer den Lueghenboom staat, dat eertijds een herberghe was". In het parochieregister van 4 februari 1748 wordt een overledene "in popina dicta de leugenboom" (een klein gehucht dat ontstond rond een herberg) vermeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de "Leugenboom Cabaret" aangeduid op de hoek van de huidige Eernegemstraat en Leugenboomstraat.

De benaming Eernegemstraat is van recente datum (zie Moerestraat). In 1903 wordt de weg verhard en worden tegelijk een aantal bochten rechtgetrokken wat in de bebouwing en de perceelstructuur nog zichtbaar is. De haakse bocht ter hoogte van de huidige Leugenboomstraat wordt gebogen getrokken. De oude haakse bocht is wel nog aanwezig in een pleinvorming met vluchtheuvel ter hoogte van nummer 71/ Leugenboomstraat. In 1977-1978 verbreding van de weg tot 18 meter, zo ontstaat een belangrijke doorgangsweg met Gistel en Oostende. De oude kasseiweg wordt gewijzigd in een baan in betonplaten.

Aan het begin van de straat (ter hoogte van de Moerestraat) een klein gehucht met lage boerenarbeidershuizen, deels verbouwd. Nummer 8: boerenarbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen (vernieuwd houtwerk) onder meer voor poort, bewaarde pomp. Deels nog landelijke straat met verspreide hoevebouw. Nummer 94 (ten zuiden van de Blondekensveldweg): haaks op de straat geplaatst, 19de-eeuws boerenarbeidershuis waarvan het geïsoleerde volume reeds aangeduid is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Gewijzigde muuropeningen, garage in het vroegere stalgedeelte, gesloten noordgevel. Witgeschilderde gecementeerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Nummer 102: hoevesite op het gehucht de "Leugenboom", als dusdanig met twee parallelle gebouwen reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Anno 2009 is enkel een 19de-eeuwse kern van het boerenhuis bewaard: witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), schuin op de straat geplaatst. Nummer 46: hoeve licht achterin gelegen tegenover de straat, als site als dusdanig reeds aangeduid op de genoemde atlas. Anno 2009 verbouwde/ vernieuwde situatie met uitzondering van de dwarsschuur van 1891: lang volume onder pannen zadeldak, roodbakstenen linker zijgevel met jaarankers 1891, dichtgemetseld rondboogvenster, erfgevel in gele baksteen uit de jaren 1920-1930, mogelijk ter vervanging van een beplankte gevel. Nummer 67: huis met aansluitend magazijn uit het interbellum, oranje baksteen met gewitte voeg. Bewaard houtwerk met schuifpoorten en laadvensters, beglaasd heiligennisje in een omlijsting met kruis van rode baksteentjes.

• De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 10.
  • DEREEPER T., Onze Eernegemstraat, documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
  • SEYS R., De Catstraat in Koekelare, in Coclariensia. Driemaandelijks tijdschrift Gemeentelijke kring voor heemkunde Groot-Koekelare, jg. 6, nr. 3, 1991, p. 36.

Auteurs: Vanneste, Pol