Fransmansplein

Beschrijving

Plein ten noorden van het Concertplein en het Meunyckenplein met de kerk. Sluit ten westen aan bij de Moerestraat.

In 1967 wordt het pastoriedomein (Moerestraat) met ommuurde tuin en serre vrijgemaakt. In 1975 worden de kerkhoven uit het centrum of "De Platse" gebannen naar een begraafplaats buiten de dorpskern (zie Galgestraat). Ook de gebouwen rond de kerk worden afgebroken. Op de hoek van het toegangsstraatje naar de kerk (vanuit Moerestraat) worden de herbergen "In 't Paviljoen" en "De Vrede" gesloopt, respectievelijk in 1962 en 1984. Het plein dat ontstaat door het supprimeren van het pastoriedomein (de plannen van de jaren 1960 om hier een gemeentehuis te bouwen worden niet gerealiseerd) en van het kerkhof (slechts een deel ervan) is het Fransmansplein dat grotendeels als parking dienst doet. Een linde (vermoedelijk 60 à 70 jaar oud) uit de pastorietuin of het kerkhof werd bewaard bij de aanleg. Naamgeving Fransmansplein in 1976. Verwijzing naar de Koekelaarse "Fransmans" of seizoensarbeiders die jaarlijks vanuit Koekelare naar Frankrijk, meer bepaald de Marnestreek, trokken, onder meer voor de bietenoogst. (Voor de geschiedenis van de seizoensarbeiders, zie historische inleiding).

Ten zuiden van dit Fransmansplein sluit de noordzijde van de kerkomgeving aan (Meunyckenplein). Heraanleg van het plein in 1988.

• SEYS R., Wat schuilt er in de nieuwe straatnamen?, in Coclariensia. Driemaandelijks tijdschrift Gemeentelijke kring voor heemkunde Groot-Koekelare, jg. 1, nr. 3, 1986, p. 38.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 26-27 (iconografie).
  • SEYS R., Koekelare op zijn best, in Coclariensia. Driemaandelijks tijdschrift gemeentelijke kring voor heemkunde Groot-Koekelare, jg. 1, nr. 1. , 1986, p. 41-42.

Auteurs: Vanneste, Pol