Geografisch thema

Gistelstraat

ID
15609
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15609

Beschrijving

Straat met een recht tracé tussen de Stenenbrugstraat en Moerdijkbeek-Oost. Loopt via de rechte Moerestraat op grondgebied Moere (Gistel) verder tot het centrum van Gistel. De huidige straatnaam komt reeds voor in de ommeloperkaart van 1705-1711 (begin 21 art. 5 en 6 & begin 22) als "Ghistelstraetkin". Het tracé van de weg is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De weg is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "chemin nr. 7 du ruisseau dit Moerdykbeek, près de l'établissement dit Stokery au cabaret dit Kruysstraet" of de "Ghistelstraet". Ook het tracé van de Venneweg is op de atlas opgenomen onder de Gistelstraat.

Landelijke straat, met een aantal recente kleine huisjes en villa's.


Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gistelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15609 (Geraadpleegd op )