Alfred De Taeyelaan

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Desselgem. De straat loopt vanaf de Pieter Carlierstraat, eerst in westelijke, dan in zuidelijke richting. Straat genoemd naar Alfred De Taeye (1905-1958), volksvertegenwoordiger, burgemeester van Kortrijk en minister van volksgezondheid en gezin.

De straat maakt deel uit van de Nieuwe Wijk. De aanleg van de straat dateert van 1965. In datzelfde jaar dient de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis een bouwaanvraag in voor de bouw van zestig sociale woningen aan de Jozef De Costerstraat, Hendrik Consciencestraat, Pieter Pauwel Rubensstraat, Pieter Carlierstraat, Alfred De Taeyelaan en de Vlaslaan. Het project omvat koopwoningen volgens het systeem van "belofte tot aankoop", ontworpen naar de plannen van architect Germain Algoet. De aanbesteding en de bouw van de woningen vinden plaats in 1966.

Korte, doodlopende straat met wegdek van betonplaten. Straatbeeld gekenmerkt door per twee gekoppelde woningen van 1965. Drie verschillende woningtypes in eenzelfde stijl met drie of vier slaapkamers; baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, gecombineerd met witte crepivlakken tussen de vensters.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 65-66.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie