Kleine Asstraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Asstraat en de Pottebezemstraat. De straat maakt deel uit van het gehucht "De Mokker" (voor de geschiedenis van het gehucht zie historische inleiding).

Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) maakt de huidige Kleine Asstraat deel uit van de "Krakkewegel", die van de Leegtestraat over de Asstraat en Pottebezemstraat naar de Breewegel liep. Het gedeelte van de wegel tussen de Asstraat en de Pottebezemstraat werd in 1930 verbreed tot straat met 10 meter breedte (zie ook Ommegangstraat). In dat zelfde jaar wordt ook de Ommegangstraat aangelegd, parallel ten noorden van de Kleine Asstraat. Deze aanleg valt samen met de bouw van de parochiekerk van "De Mokker" (zie Mokkerplein). Pastoor Leonard Lootens schetste reeds vóór de Eerste Wereldoorlog het stratenplan rondom de huidige (toen nog te bouwen) kerk, school en kerkhof. De zogenaamde "Ashoek" bevindt zich bij het samenkomen van Asstraat en Kleine Asstraat.

Aaneengesloten bebouwing van lage arbeidershuizen uit de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw (op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 is reeds sporadische bebouwing aangegeven langs de voetwegel). Nummers 27, 29: lage (boeren)arbeidershuizen uit de 19de eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw, bij nummer 27 cementering, onder pannen zadeldaken, verbouwd karakter, zie gewijzigde muuropeningen. Nummer 37: diephuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, twee bouwlagen onder zadeldak, roodbakstenen parement met banden en strekken in gele baksteen, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Tevens koppelbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• HEUS J., Arenberg en Koekelare, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 5, 1997, p. 79-84.

Auteurs: Vanneste, Pol