Kleine Stationsstraat

Beschrijving

Korte rechte verbindingsstraat tussen de Noordomstraat en de Ringlaan. De smalle straat/ steeg was oorspronkelijk een verbindingswegel naar het Sint-Jorisstraatje. Voor de aanleg van de Ringlaan liep de Kleine Stationsstraat haaks verder tot aan het tramstation (zie Ringlaan nummer 58). Loopt parallel met de Stationsstraat. De straat is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Blijkens de mutatieschets van 1904 wordt in dat jaar de straat aangelegd. Een groot landbouwperceel wordt op dat moment verdeeld in bouwkavels.

De straat was oorspronkelijk gekasseid, zie kasseien bewaard onder het asfalt. Aaneengesloten bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummers 24-26: samenstel in repeterend schema, twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken (vernieuwd houtwerk), gebruik van anderskleurige baksteen voor strekken en banden. Nummer 22: rood bakstenen huis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen (vernieuwd houtwerk). Nummer 12: huis met beglaasde Marianis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1904/10.
  • ARREN R., SEYS R., Per tram de geschiedenis van Koekelare in en uit, Koekelare, 1993, p. 35-37, 79.

Auteurs: Vanneste, Pol