Kortemarkstraat

Beschrijving

Rechte verbindingsweg tussen het kruispunt Provinciebaan/ Belhuttebaan en de Steenstraat (grens met Edewalle, Handzame, Kortemark), loopt verder tot Kortemark. De naamgeving duidt de bestemming van de weg aan.

De straat is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ook op vandaag is er slechts een heel beperkte bebouwing op deze landelijke straat. De weg is nog niet aangeduid op de P.C. Poppkaart circa 1856 en op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (opmeting 1861). Voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut, herziening van het terrein in 1883. Volgens literatuur is de weg aangelegd in 1890.

De straat loopt door golvend landelijk gebied en biedt zicht op steilrand van het Plateau van Wijnendale en de uitlopers van het plateau. Buiten de zogenaamde "Janssenskapel" geen bebouwing. Het straatbeeld wordt wel beïnvloed door hoeves uit de aanpalende dwarse straten (Carrestraat, Portweg) en vooral door het zogenaamde "Saps Hof".

• De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 23.

Auteurs: Vanneste, Pol