Langewegel

Beschrijving

Korte straat met een haaks tracé tussen de Lekestraat en de Westmeetstraat. Maakt deel uit van het gehucht "De Mokker" (voor de geschiedenis van het gehucht zie historische inleiding). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "sentier nr. 51, traversant le hameau de Mokker" of de "Mokkeruytgangen", als een geheel van kleine haaks op elkaar geplaatste wegels met verspreide bebouwing van kleine huizen. Ook de huidige Ossewegel behoort tot deze 'uitgangen'. Een brand op 26 augustus 1842 vernielt vijf huizen "in placht en vlecht en bedekt met stro". Buren blussen de brand met aarde en kunnen zo voorkomen dat de hele wijk afbrandde. In 1852 laat het gemeentebestuur een openbare waterpomp bouwen op het gehucht.

Straat met een aantal bewaarde lage huisjes: rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, deels gemansardeerd. Nummer 11: geelbakstenen huisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken onder strek van felrode baksteen, vernieuwd houtwerk.

• ARREN R., Koekelare. De hongerjaren 1840-1860, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 14, 2006, p. 45-47, 73.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 67-68 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol