Litterveldstraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Brugse Heirweg, over de Veldstraat, tot aan de Provinciebaan.

De straat is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de Bovekerkestraat samen met de Litterveldstraat aangeduid als "chemin nr. 25 de la ferme Wynthem au bois de Moervyver" of de "Litterveldstraat". Op de P.C. Poppkaart (circa 1856) is het volledige tracé aangeduid. Het Moervijverbos is een bos op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (opmeting 1861) aangeduid ten noorden van de Moervijverweg (de grens van Kortemark en Bovekerke). Nog begin september 1944 verblijven Duitse soldaten in de bossen langs de Litterveldstraat. Nadat twee Duitse militairen langs de Provinciebaan gedood werden, werden twee Koekelaarse gezinnen als gijzelaars opgepakt en in bunkers in de bossen ondergebracht. Bovendien werd gedreigd met een beschieting van het dorp als de daders van de aanslag op de twee Duitse soldaten zich niet bekend maakten.

Anno 2008 worden beide zijden van de straat nog steeds gekenmerkt door een bosomgeving.

• DEREEPER T., De kapel en de bedevaart van O.L.Vrouw van Groeninge, Een heemkundige wandeling doorheen Koekelare, in Coclariensia Jaarboek, jg. 15, 1995 p. 18-22.
  • HEUS J., Arenberg en Koekelare, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 5, 1997, p. 102.
  • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 7, 2000, p. 128.