Geografisch thema

Meunyckenplein

ID
15653
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15653

Beschrijving

Plein rondom de Sint-Martinuskerk. De straatnaam verwijst naar de voormalige priorij van de Sint-Bertijnsabdij (Sint-Omaars, Noord-Frankrijk) te Koekelare, met hofstede ten zuiden van de kerk. In 1106 schenkt de bisschop van Noyon-Doornik het patronaat van de Sint-Maartenskerk aan deze monniken met de vraag er priorij te stichten. De priorij is reeds in 1345 opgeheven.

Na de opruiming van het 'oude kerkhof' in 1975, wordt het gebied "De Platse" in 1985 erkend als herwaarderingsgebied. Er volgt een dorpskernvernieuwing met als doelstelling de herstructurering van de Dorpsstraat, het marktplein (Sint-Maartensplein), de Moerestraat en de kerkomgeving, die in 1990 bekroond wordt met de Agora Award voor Stadsvernieuwing.

Het plein wordt gedomineerd door de Sint-Martinuskerk. Ten westen sluit het plein aan bij het Concertplein (het toegangsplein tot het kerkportaal), ten noorden bij het Fransmansplein. De groene kerkhofomgeving is gedeeltelijk bewaard, vooral ten noorden van de kerk met beuken en eiken. Daar zijn ook een aantal herdenkingstekens (voor de oorlog, voor de Fransmans) en enkele oude grafstenen bewaard.

 • Dorpswandeling in Koekelare. Het groene hart van het Houtland., s.d., s.l.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gedenksteen De Koekelaarse Fransmans

 • Omvat
  Heldenhuldezerkje Willemsfonds

 • Omvat
  Marmeren gedenkteken van 1978

 • Omvat
  Windwijzer

 • Is deel van
  Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meunyckenplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/15653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.