Geografisch thema

Vlaslaan

ID
15663
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15663

Beschrijving

Straat ten oosten van het centrum van Desselgem. De straat vertrekt van de Kasteelstraat en loopt in oostelijke richting naar Alfred De Taeyelaan. De straatnaam verwijst naar de vlasnijverheid, die in de gemeente Desselgem in de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw van groot belang was. De straat maakt deel uit van de Nieuwe Wijk, die voor het grootste gedeelte wordt aangelegd in 1965 (zie Alfred De Taeyelaan). De bebouwing aan de Vlaslaan wordt opgetrokken in een tweede fase: in 1971 dient de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis een nieuwe bouwaanvraag in voor de uitbreiding van een bestaande wijk. De aanvraag heeft betrekking op twee eengezinswoningen, een bejaardencomplex met vijf kleine gelijkvloerse woongelegenheden en drie appartementsgebouwen, ontworpen naar de plannen van architect Frans Vaneeckhout uit Roeselare.

Korte straat met wegdek van betonplaten. Achter elkaar ingeplante, dwars op de straat appartementsgebouwen van 1971 met ruime groene tussenzones; geelbakstenen appartementsgebouwen van drie verdiepingen met elk vier woongelegenheden. Daarnaast drie woningtypes van 1971.

  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 66.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlaslaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15663 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.