Oostveldweg

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé tussen de Eernegemstraat en de Warandestraat. Oostveldweg is een recente benaming naar een gebiedsnaam: het onvruchtbare "Oostveld" dat zich op de oostgrens van Koekelare en ook in de gemeentes Ichtegem en Eernegem (Ichtegem) uitstrekte.

In de legger van de dis van 1512: "hofstede noordtoost van der kercke ten Oostvelde ende heet van ouden tijden de drie Stoppelen". Mogelijk verwijst ook deze laatste hoevenaam naar de schaarse opbrengst op deze magere grond. In de legger van de kerk van 1522: "dat van Wagheem toostveldewaert loopt". In de legger van de kerk van 1659: "in een ieghenoote ende heet ten Oostvelde". Ook de Blondekensveldweg en het "Koolveld" te Ichtegem verwijzen naar het onvruchtbare "Oostveld", een laat ontgonnen veldgebied aan de oostzijde van Koekelare.

Anno 2009 landelijke straat met weiden en akkers, verspreide hoevebouw. Nummer 1: hoevesite als dusdanig met twee losse bestanddelen reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Enkel de schuur met geïncorporeerde stalling, onder zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is gaaf bewaard. Woonhuis uit het midden van de 20ste eeuw.

• De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 9-10.

Auteurs: Vanneste, Pol