Puydsarmoede

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf het kruispunt Eernegemstraat/ Blondekensveldweg tot de Venneweg. Het tracé is reeds gedeeltelijk aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): enkel het zuidelijke stukje naar de Eernegemstraat toe is nog niet aangegeven. De enige hoeve die reeds aangegeven is als een licht achterin gelegen site is nummer 10. Voorts zijn op deze kaart aan de westzijde van de straat twee kleine bospercelen bewaard. Deze zijde is anno 2009 met uitzondering van een kapel nog steeds onbebouwd. Het smalle perceel tussen nummer 2 en nummer 8 is op het primitief kadasterplan (circa 1835) nog aangeduid als een bosperceel. Op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 aangegeven als "chemin nr. 27 traversant le hameau Puydtsarmoede of Puydtsarmoedestraet". De benaming "Puyts armoede" is reeds aangegeven op de ommeloperkaart van 1705-1711: "een vijver genaemt puyts armoede met den barm van noorden en oosten" (begin 19, art. 60).

Landelijke straat met akkers en weides. Verspreide hoevebouw. Nummer 10: in kern oude hoevesite, waarschijnlijk reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Bij de erfoprit aan de straatzijde twee knotlindes. De hoeve is licht achterin gelegen. Nieuw huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, anderhalve verdieping, heiligennisje. Achter dit huis zijn het oude boerenhuis en het oude nutsgebouw zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) bewaard, weliswaar in een verbouwde toestand. De achterin gelegen site van nummer 6 is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en dateert dus vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw: deels verbouwde vrijstaande, witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken.

Nummer 2 is een hoeve, anno 2009 met residentieel karakter (zie recente tuinmuur en tuinprieeltje). De site ligt in een weide met boomgaard, omzoomd met knotwilgen en een recente aanplant van haag. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is reeds een kleine hoevesite aangeduid: vermoedelijk een tweewoonst, haaks op de straat ingeplant. Volgens het kadaster wordt het huis in 1869 volledig herbouwd. Ten noorden van het erf, boerenhuis met links aansluitend schuurtje en stalling, nog steeds haaks op de straat ingeplant. Rode baksteenbouw boven gepekte plint, gevat onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen, bij het huis onder strek, bij de stalling onder betonnen lateien (zie vernieuwd houtwerk).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1872/13 (nr. 2).

Auteurs: Vanneste, Pol