Geografisch thema

Puydsarmoede

ID
15678
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15678

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf het kruispunt Eernegemstraat/ Blondekensveldweg tot de Venneweg. Het tracé is reeds gedeeltelijk aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): enkel het zuidelijke stukje naar de Eernegemstraat toe is nog niet aangegeven. De enige hoeve die reeds aangegeven is als een licht achterin gelegen site is nummer 10. Voorts zijn op deze kaart aan de westzijde van de straat twee kleine bospercelen bewaard. Deze zijde is anno 2009 met uitzondering van een kapel nog steeds onbebouwd. Het smalle perceel tussen nummer 2 en nummer 8 is op het primitief kadasterplan (circa 1835) nog aangeduid als een bosperceel. Op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 aangegeven als "chemin nr. 27 traversant le hameau Puydtsarmoede of Puydtsarmoedestraet". De benaming "Puyts armoede" is reeds aangegeven op de ommeloperkaart van 1705-1711: "een vijver genaemt puyts armoede met den barm van noorden en oosten" (begin 19, art. 60).

Landelijke straat met akkers en weides. Verspreide hoevebouw. Nummer 10: in kern oude hoevesite, waarschijnlijk reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Bij de erfoprit aan de straatzijde twee knotlindes. De hoeve is licht achterin gelegen. Nieuw huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, anderhalve verdieping, heiligennisje. Achter dit huis zijn het oude boerenhuis en het oude nutsgebouw zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) bewaard, weliswaar in een verbouwde toestand. De achterin gelegen site van nummer 6 is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en dateert dus vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw: deels verbouwde vrijstaande, witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken.

Nummer 2 is een hoeve, anno 2009 met residentieel karakter (zie recente tuinmuur en tuinprieeltje). De site ligt in een weide met boomgaard, omzoomd met knotwilgen en een recente aanplant van haag. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is reeds een kleine hoevesite aangeduid: vermoedelijk een tweewoonst, haaks op de straat ingeplant. Volgens het kadaster wordt het huis in 1869 volledig herbouwd. Ten noorden van het erf, boerenhuis met links aansluitend schuurtje en stalling, nog steeds haaks op de straat ingeplant. Rode baksteenbouw boven gepekte plint, gevat onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen, bij het huis onder strek, bij de stalling onder betonnen lateien (zie vernieuwd houtwerk).

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1872/13 (nr. 2).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bakhuis van hoevesite met erfbeplanting

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge

 • Is deel van
  Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Puydsarmoede [online], https://id.erfgoed.net/themas/15678 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.