Ravegheersweg

Beschrijving

Korte doodlopende weg ten noorden van de Bisschophoekstraat. Naamgeving naar het "Ravegheersgoed" (zie ook Bisschophoekstraat), een leen dat zijn naam wellicht ontleent aan de schenking van dit goed tussen echtelingen. In de Charters van de Sint-Bertinusabdij van 1602-1603: "Quant aux quarante et huict mesures j line de terre en diverses pieches (…) appelez de ravegheers". In 1677: "het goed genaemd de Ravegheers in Couckelaere dit bisdom competerende". In rekening van het Bisdom Brugge in 1719: "Het goet van oudts ghenaempt de Ravegheers in Couckelaere dit bisdom competerende groot in t geheele tot 48 ghemet 1 lijne lants, wort alsnu gebruyckt als volght de weduwe van Vincent boulonoir heeft danof gebruick tot en mette jaere 1676 tot vier ghemet lants daerop een slecht huiseken en schurke was staende danaf deel het bisdom was toebehoorende ende deel de selve weduwe twelc nu alles door ouderdom vervallen is. Dat ten prijse in 2 pond gr. sjaers … de selve partie van 4 ghemet is alsnu verpacht naer het overlijden vande selve weduwe aen Jan Schynckels voor (niet ingevuld). Bartholomeus questier gebruick inde selve Ravegheers in saeylant ende bosch tot 4 ghem. 2 lijnen. Jan Schynckels heeft nog in pachte omtrent dhelft van 39 ghemet 2 lijnen lants".

Schaars bebouwde landelijke straat met drie verspreide kleinschalige hoeves die reeds zijn weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ravegheersweg nummer 6 met bewaard en weinig verbouwd gebouwenbestand. Nummer 4 is een verbouwde 19de-eeuwse hoeve ten zuiden van de omwalling van het voormalige "Ravegheersgoed" dat als een onbebouwde omwalde site is opgetekend op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Op het erf, nieuwe villa; bewaarde roodbakstenen stalling en schuurtje (?) onder pannen zadeldaken. Stalling met getoogde muuropeningen onder strek, schuurtje met uilengat in de rechter zijgevel.

• SEYS R., De Bisschopshoek, in Coclariensia. Driemaandelijks tijdschrift gemeentelijke kring voor heemkunde Groot-Koekelare, jg. 2, nr. 1, 1987, p. 9-10.

Auteurs: Vanneste, Pol