Geografisch thema

Kwakkelstraat

ID
1568
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1568

Beschrijving

Zuidoostelijke zijstraat van de Otterstraat die naar de Aa en het veldencomplex op de Broekzijde voerde; eertijds doorsneden door de Mazeloop; de naam Kwakkelstraat is vermoedelijk afgeleid van Quakkelbrugge of wankele voetgangersbrug.

Kleinschalige bebouwing met woonhuizen, opklimmend tot de 19de eeuw; een smalle doorgang tussen de nummers 61 en 63, zogenaamd "Notengangske", verbindt de Kwakkel- met de Otterstraat.

Ter hoogte van Kwakkelstraat/Kerkhofweg ligt het oude kerkhof; aan kerkhof palend zogenaamd "Kruiskapelleke", waar eertijds Onze-Lieve-Vrouw tegen de koude koortsen vereerd werd; huidig exemplaar van 1996; het vorige kapelletje, van 1906, stond op de noordelijke hoek van de Grimstedestraat, een nog oudere kapel bevond zich iets meer in de richting van de Otterstraat.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 188-189, 249-250.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Arbeidershuizen

  • Omvat
    Gemeentelijke begraafplaats

  • Is deel van
    Turnhout


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kwakkelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/1568 (Geraadpleegd op )