Stationsstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé tussen de Noordomstraat en de Ringlaan. Deze straat werd evenals de Kleine Stationsstraat door heel wat trampersoneel bewoond. Voorheen vormde de Stationsstraat een deel van de Hovaerestraat. De vroegere naam "Statiestraat" komt voor het eerst voor in de kiezerslijst van 1902. Deze benaming verwijst naar de stoomtram, de tram en de bijgaande infrastructuur zou pas een paar jaar vóór de Eerste Wereldoorlog tot stand komen, doch was al langer gepland. In 1911 wordt de Stationsstraat gekasseid. De straat is minimaal sinds 1964 aangelegd in betonplaten.

Anno 2008, aaneengesloten bebouwing van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 13: huis van twee bouwlagen, getoogde muuropeningen onder strek (deels gewijzigd), aflijnende gootlijst op klossen. Nummer 23: smal huis van twee bouwlagen, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, gecementeerde plint met beraapte siermotieven, bewaard houtwerk onder meer paneeldeur, gootlijst op klossen. Nummer 25: huis van twee bouwlagen, witgeschilderde baksteenbouw, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met afgeschuinde bovenhoeken, deels bewaard houtwerk. Nummer 8: laag huisje, witgeschilderde baksteenbouw boven gecementeerde plint met siermotieven, getoogde muuropeningen onder strek (deels gewijzigd, vernieuwd houtwerk).

Nummer 2: huis uit de jaren 1930-1940, twee bouwlagen onder plat dak, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met granito-elementen, verdiepte deur met luifel en bovenlicht. Vrijstaande rechter zijgevel met beglaasd gevelkapelletje.

• ARREN R., SEYS R., Per tram de geschiedenis van Koekelare in en uit, Koekelare, 1993, p. 35-37, 79.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 56, 59 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol