Stenenbrugstraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf de Moerdijkbeek-Oost, loopt verder in de Clevenstraat. Recente benaming naar de eerste stenen brug die over de Moerdijkbeek werd geslagen. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als een deel van "chemin nr. 15, du ruisseau dit Moerdijkbeek, près de la ferme (…) au hameau de Leugenboom" of Clevenstraat.

Anno 2009, landelijke straat met weides - afgezoomd met knotwilgen - en akkers. Verspreide bebouwing. Nummer 3: 19de-eeuws hoevetje bij nieuw huis (circa 1950). Losse bestanddelen met L-vormige opstelling, het huis en de schuur zijn reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Boerenhuis onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, geknikte dakoverstek), deels verbouwd door inbreng van poort en aanbouwen. Gecementeerde baksteenbouw. Rechts, opkamertravee; links, bewaard kozijnvenster en pomp. Rechter zijgevel met rondboogvenster. Dwarsschuurtje onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), verbouwd karakter, zie aanbouwen. Korfboogpoort.

Auteurs: Vanneste, Pol