Geografisch thema

Swytswal

ID
15691
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15691

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen tracé vanaf de Ichtegemstraat tot de grens met Ichtegem. De straat situeert zich aan de rand van de de steilrand van het Plateau van Wijnendale en de uitlopers van het plateau.

Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) bestaat het tracé van de "Bergstraet" of de "chemin nr. 21 du moulin dit Veldmolen à Coucelaere" uit de huidige Eikendreef, het zuidelijke deel van de huidige Swytswal over het huidige zuidelijke deel van de Bergstraat tot aan de Steenstraat (kruist de Provinciebaan). De "Veldmolen" was vermoedelijk een molen op grondgebied Ichtegem, zie Veldemolenstraat als zijstraat van de Bergstraat. Het noordelijke deel van het huidige Swytswal (ten noorden van de Eikendreef) is aangeduid als de "chemin nr. 26 du hameau de Swytswal au chemin dit Brugschenheirweg" of het "Swytswalstraetje".

Landelijke straat met weiden, de weg is afgezoomd door knotwilgen. Verspreide hoevebouw. Het natuurgebied "De Swal", een vochtige hooiweide, is sinds 1992 in gemeente-eigendom en wordt beheerd door de milieuvereniging "De Ruidenberg".

  • SEYS R., Boltra "De Klijteput" aan de voet van de Koekelareberg, in SEYS R., Drie wandelingen in de Koekelaarse tuin der volkskunde, in Coclariensia. Jaarboek, 1994, p. 84-125.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve in L-vorm

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Swytswal [online], https://id.erfgoed.net/themas/15691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.