't Oosthof

Beschrijving

Residentieel park ten noordoosten van de Ringlaan/ Ichtegemstraat. Wordt ten oosten begrensd door de Galgestraat. In de omgeving Prinses van Izegemdreef, Hertog Van Arenbergdreef en Sint-Ceciliapad.

Historische site van het omwalde "Oosthof". Een eerste fase is de vluchtburcht uit de 9de-10de eeuw. Een vluchtburcht kan gedefinieerd worden als een wijkplaats waarbinnen de lokale bevolking zich met hebben en houden kon terugtrekken en verdedigen. Een tweede fase situeert zich vanaf de late 13de eeuw wanneer de heer van Koekelare - binnen de structuur van de vluchtburcht - een site met walgracht bestaande uit een opperhof en twee neerhoven uitbouwt. Dit is het zogenaamde "Oosthof". Het "Oosthof" blijft gedurende de 14de en 15de eeuw in gebruik en ontwikkelt zich tot een residentieel hof (derde fase). Na 1500 vervalt de site. Vierde fase: in 1883-1885 verrrijst opnieuw bebouwing nabij de site van het "Oosthof". Bouwheer "Piers de Raveschoot Eugeen, eigenaar, Couckelaere" (gegevens kadaster, 1884) bouwt een kasteel op vierkante plattegrond ten zuiden van de omwalde site van het "Oosthof", in een omringende tuin. Het koetshuis en de stallingen worden gebouwd ten oosten aan de Galgestraat, jaarsteen "1883" (zie Galgestraat nummers 13-15-17). Een heel stuk ten noorden hiervan wordt nog een nu verdwenen broeikas gebouwd, idem voor een klein nutsgebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de omwalde site van het "Oosthof" gebruikt als Duits hoofdkwartier, er worden twee bunkers in de ophoging uitgebouwd waardoor het opperhof sterk wordt verstoord. Het kasteel wordt in 1948-1949 afgebroken. Het gebied rond het kasteel wordt gedeeltelijk ontbost en ter hoogte van de Galgestraat en de Ichtegemstraat in bouwpercelen opgedeeld. De motte wordt grotendeels afgegraven en de omwalling wordt met de aarde gedempt. De rest van de site wordt in 1999 verkaveld. De omwalde site van het "Oosthof" wordt hierbij archeologisch gereconstrueerd.

Park met appartementsgebouwen van circa 2000 (witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken), gelegen in de groene context van een gemeentelijke siertuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1885/8.
  • Informatie verkregen van Marc Dewilde.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 23.
  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 9.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p 31-37 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol