Geografisch thema

Torneelstraat

ID
15693
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15693

Beschrijving

Landelijke straat met doodlopend tracé ten zuiden van de Carrestraat, enkele haakse bochten. De straat is aangelegd ter ontsluiting van drie historische hoeves die oorspronkelijk achterin gelegen waren, vandaar het bijzondere tracé. Dalend verloop naar de Kolvebeek toe en lokaal hoger gelegen dan de omringende percelen.

Op de kaart van de ommeloper van 1705-1711 aangeduid als "de teghelstraete". Deze benaming, de nabijheid van de Steenovenstraat (ten noorden) en de hoger gelegen weg wijzen er op dat zich in de omgeving een steenoven bevond waarvoor de kleirijke gronden in de omgeving werden afgegraven. Tot circa 1900 bevond zich hier nog de kleine steenbakkerij en -oven van metselaar Willaert. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een opvallend smalle weg aan weerszijden met bomen afgezoomd die start aan de Provinciebaan, de Carrestraat kruist en zuidwaarts verder loopt. Er is geen bebouwing gesitueerd langsheen de 18de-eeuwse weg, enkel een hoeve aan het kruispunt met de Carrestraat en de hoeve aan nummer 4. Vandaag is het gedeelte ten noorden van de Provinciebaan bewaard in de lange erfoprit van de hoeve Provinciebaan nummer 25 die parallel loopt met de huidige Steenovenstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de weg afgebeeld als een landweg en is het gehucht aangeduid als "Zoete Mond". Torneelstraat nummer 1 is ondertussen bijgebouwd.

De geasfalteerde straat wist tot op vandaag haar landelijk karakter te bewaren en loopt doorheen weiden en akkers. De huidige bebouwing bestaat uit drie hoeves, waarvan een met 18de-eeuwse kern (nummer 4), en twee uit de 19de eeuw (nummer 3). De vallei van de kronkelende Colvebeek is afgezoomd met knotwilgen en populieren.

  • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 8, 2000, p. 54-55.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoevesite

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Torneelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15693 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.