Geografisch thema

Warandedreef

ID
15697
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15697

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Galgestraat, loopt over de Geuzenstraat verder in de Warandestraat.

Bij het begin van deze dreef op de hoek met de Galgestraat lag een waterput, de zogenaamde "Klokkeput" die circa 2000 werd opgevuld bij een straataanpassing. Aan deze "Klokkeput" is een legende verbonden die teruggaat op de tijd van de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw. Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog strekte zich een groot sparrenbos uit langs deze dreef. Het gebied gaat terug op de "Warande" van het Oosthof, een jacht- en visgebied (vijvers) van de heren van het Oosthof.

Het gebied ten oosten van de Galgestraat en ten noorden van de Ichtegemstraat maakt op de Ferrariskaart (1770-1778) deel uit van een boscomplex, zogenaamd "B(ois) Warande", dat zich noordoostwaarts uitstrekt, over de gemeentegrens, op grondgebied Ichtegem, ongeveer tot aan de Oostendse Steenweg.

De straat is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "sentier nr. 32 de la chapelle de Couckelaere au hameau dit Nieuwkerke" of de "Warandewegel".

Anno 2009 deels landelijke straat en deels villabouw. Nummer 37: kleine hoeve met stallingen in verval, huis uit het midden van de 20ste eeuw, boven de deur, heiligennisje.

  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 9.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Warandedreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/15697 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.