Geografisch thema

Esplanadeplein

ID
157
URI
https://id.erfgoed.net/themas/157

Beschrijving

In 1843, rechttrekking van de Dendermondse Steenweg, grondonteigening voor aanleg van een openbaar plein en van de straat die uitloopt op het Stationsplein. Constante in de urbanisatieplans voor het stationskwartier; naar gelang van ontwerp, op diverse plaatsen gesitueerd: ten noorden of ten zuiden van Stationsstraat, ook ten westen, grosso modo op huidige plaats, maar meer uitgerokken, met afgeronde hoeken. In zijn huidige vorm, deels verhard vanaf 1866, groot rechthoekig plein, gelegen ten oosten van de as Kapellestraat-Dendermondse Steenweg; Fabriekstraat en Esplanadestraat, respectievelijk in de noordoostelijke en zuidoostelijke hoek laatst genoemde met eerder gebogen tracé, de belijning van de gedempte vest volgend. In het gewild symmetrisch stratenpatroon komt het plein eerder onverwacht noordwaarts te liggen ten opzichte van de centrale as van de wijk, de Stationsstraat, waardoor een verschuiving gebeurt in de afgewogen verdeling van straten, huizenblokken en open ruimten.

In zijn huidige vorm vrij heterogene bebouwing: verbouwde woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, aansluitend bij de Stationswijk (nummer 12, 13). Baksteenarchitectuur met drie bouwlagen en picturale verwerking van gekleurde baksteen of simili-natuursteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw - 1930 (nummer 15, 17, 18), enigszins aansluitend bij het mooie art nouveau huis nummer 19. dominerend effect: volume van de neogotische Sint-Jozefskerk (ten westen) afgezwakt door de inplanting van hoge flatgebouwen op de noord- en oostzijde; zuidzijde, eerder afgezonderd door verkeersstroom van Esplanadestraat. Heden geplaveide parking met banken en bomen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Apotheek Breckpot

 • Omvat
  Herenhuis in art nouveau

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jozef

 • Is deel van
  Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Esplanadeplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.