Geografisch thema

Wulfaertdijk

ID
15701
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15701

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Hovaerestraat, loopt via de Donkerstraat in een haakse bocht verder naar de Scharynckweg.

De straat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Den oyenvaerdyck". Volgens literatuur was de Wulfaertdijk de zuidgrens van de "Grote Westpolder" (Gistel), waar het kleine noordwestelijke gedeelte van Koekelare toe behoorde.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het gebied tussen de Wulfaertdijk (zuidelijke grens) en de Korkentapstraat (noordelijke grens, Zande) ingevuld met repelvormige percelen, dit kan verklaard worden als veenderij. Dit gebied ligt in het verlengde van de ontginningen in Moere en Gistel ("Moere-Blote" en "Moere-Nieuwland"). De Wulfaertdijk gaat over in de 'Moerdijk' (Moerdijkbeek-West en -Oost op Koekelare), een begrip dat meestal als een ringdijk mag geïnterpreteerd worden. Een ringdijk helpt een uitgeveend terrein ontwateren. Er wordt aangenomen dat deze veenexploitatie al in de 12de eeuw aan de gang was (het "moer" van Gistel wordt reeds vermeld in de oudst gekende grafelijke "Grote Brief" van 1187). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "chemin nr. 23" of de "Wulfaertdykstraet".

Anno 2008 klein gehucht ter hoogte van de "Hovaeremolen"/ Hovaerestraat. Landelijke straat. Ten zuiden van de molen, molenaarshoeve met verbouwd karakter: huis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (vernieuwd parement), landgebouw onder pannen zadeldak. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is de molenaarshoeve met twee losse bestanddelen gelegen op een erf met boomgaard. In 1875-1877 wordt het landgebouw deels gereconstrueerd en vergroot. Het molenhuis wordt vóór 1901 gedeeltelijk gereconstrueerd (mutatie 1911: "meer dan 10 jaar"). In 1914 wordt het landgebouw achter het molenhuis omgevormd tot maalderij.

  • Informatie verkregen van Marc Dewilde.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1875/1, 1911/2, 1914/1 (nr. 1).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 54-55.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hovaeremolen

  • Is deel van
    Koekelare

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wulfaertdijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/15701 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.