Geografisch thema

Zuidlaan

ID
15703
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15703

Beschrijving

Kort, recht verbindingsstraatje tussen de Dorpsstraat en de Brouwerijstraat. In de kerklegger van 1522 en 1659 aangegeven als "Kuetelstraetkin". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "sentier nr. 72 de l'intérieur du village de Couckelaere" of de "Plaetsewegel". De benaming Zuidlaan komt voor het eerst voor in de kiezerslijst van 1912.

Op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 is nog maar een beperkte bebouwing aangeduid ter hoogte van de Zuidlaan: enkele vrijstaande kleine huizen en een samenstel van 'kortwoonsten', haaks op de straat geplaatst (noordwestzijde), nu verdwenen.

Nog steeds wegel of steeg. Wegdek recent heraangelegd. Samenstel van arbeidershuisjes van circa 1900 (nummers 3, 5, 7, 11). Nummer 1: huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw van oorspronkelijk één, later met een bouwlaag opgetrokken onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen onder strek (vernieuwd houtwerk). Nummer 2: huis uit de jaren 1930-1940, boven de deur driehoekig beglaasd heiligennisje. Nummers 4 ABCD: sociale appartementen uit de laatste decennia van de 20ste eeuw.

  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 46 (iconografie).
  • Wonen in Koekelare, in Uit de hoek. Een blad voor samenlevingsopbouw en de Westhoek, jg. 8, nr. 1, 1993, p. 16-17.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuidlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15703 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.