Geografisch thema

Debruynehoek

ID
15707
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15707

Beschrijving

Licht gebogen verbindingsstraat tussen de Noordstraat en het gehucht/ de straat Moscou (ten zuiden), en de Bafferstraat/ Debruynehoek (ten noorden). De noordoostzijde van Debruynehoek geeft uit op de Provinciebaan. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "chemin nr. 9, chemin d'explotation du Hameau dit Mosco à la Route de Thourout à Dixmude" of "Smalstraetje". In de omgeving van de straat ligt op de Atlas de "Ferme Debruyne". De benaming "Debruynehoek" dateert van voor de fusie van 1971 (zie kaart van de gemeente in "Dit is West-Vlaanderen" van 1959).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) vormt de weg een toegangsdreef naar het zogenaamde "Chateau ter Heyde" (zie Vladslo, Diksmuide). De weg is er met bomen afgezoomd en loopt volledig doorheen het zogenaamde "Bovekerke Bosch". Als bebouwing aan het eind van de 18de eeuw is slechts één hoeve weergegeven.

Anno 2008 landelijke straat met verspreide bebouwing (kleine huisjes met verbouwd karakter).

  • Gemeente Bovekerke, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 189-192.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

  • Is deel van
    Bovekerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Debruynehoek [online], https://id.erfgoed.net/themas/15707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.