Moervijverweg

Beschrijving

Weg met een licht gebogen tracé tussen de Bovekerkestraat en de Steenstraat (grens met Werken, Kortemark). Voor de fusie van 1971 "Ooststraat" (deze benaming is nog bewaard in 1959, zie kaart van de gemeente in "Dit is West-Vlaanderen"), dit is geen historische benaming. De weg is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "sentier nr. 22 longeant en partie le chemin dit Middelstraet" of het "Winterwegeltje". De aanpalende Moervijverwegel is aangeduid als "sentier nr. 21 de Bovekerke au Cabaret dit In den Moervijver et au Bois dit Couckelaerebosch", ter hoogte van deze wegel is het gehucht "Leypsyck" met kleine huisjes gelegen.

De Moervijverweg was de middeleeuwse scheidingslijn tussen de parochies Bovekerke en Koekelare. De weg moet gerelateerd worden met de veenwinning ten noorden van de Moervijverweg. In de buurt van deze weg bevonden zich de restanten van twee grote veenwinningsputten, die nog in de 18de eeuw als visvijvers gebruikt werden. Nadat door de verbetering van het wegennet zeevis sneller verspreid kon worden, verlandden de vijvers. De Moervijver is een vijver op de grens van Koekelare en Bovekerke en wordt vermeld in de ommeloper van Koekelare van 1705-1711: "de straete loopende naer den Moervijver daer de prochie scheedt jeghens Bovekercke". Later gaat de benaming over op een bos en op een herberg.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de weg aangeduid als een met bomen afgezoomde weg met verspreide kleinschalige bebouwing tussen omhaagde akkers en weiden, waarvan het noordelijke gedeelte doorheen het zogenaamde "Bovekerke Bosch" loopt.

Anno 2008, landelijke weg met verspreide bebouwing.

• Informatie verkregen van Marc Dewilde.
  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 10, Brugge, 1930, kolom 758.
  • Gemeente Bovekerke, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 189-192.

Auteurs: Vanneste, Pol