Molenhoek

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Vladslostraat/ Winterwegel tot de Burgemeester Van Ackerestraat op de grens met Werken (Kortemark). Op de Atlas der Buurtwegen aangeduid als de "chemin nr. 5 de Bovekerke à Wercken" of de "Molenstraet" (deze benaming is nog bewaard in 1959, zie kaart van de gemeente in "Dit is West-Vlaanderen"). De "Bovekerkse molen" (bijna op grens met Werken) was gelegen op de hoek met de verdwenen "sentier nr. 18" of het "Molenwegeltje". De molen is reeds aangeduid op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) als de "Bove Meulen", vanaf 1749 heeft men het over de "Bovekercke Meulen". Na zware beschietingen door de Belgische artillerie in 1914, wordt de molen gesloopt in 1918. De molen wordt vervangen door een mechanische maalderij, in 1920 wordt de molenwal afgegraven voor een verbreding van de straat. In de jaren voor 1914 werd een wegkruis geplaatst bij de molen.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat weergegeven als een dreef doorheen omhaagde akkers en weiden met twee kleine hoevetjes.

Anno 2008, landelijke weg met verspreide hoevebouw, met verbouwd karakter.

• DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 32.
  • Gemeente Bovekerke, in DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 189-192.
  • Westvlaamse windmolens. De Bovekerkemolen of Hogemolen te Bovekerke, in Curiosa. Blad van de interverzamelaarsclub Harelbeke – Kortrijk – Wervik – Zwevegem, jg. 41, nr. 12, 2003, p. 27-28.

Auteurs: Vanneste, Pol