Moscou

Beschrijving

L-vormige straat tussen de Noordstraat en de Debruynehoek, eveneens een aantal smalle doodlopende zijstraatjes. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is "Moscou" een enclave binnen het "Bovekercke Bosch". Mogelijk ligt de oorsprong van de wijk in een gemeenschap van 'boskanters'.

Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Moscou-wegeltje". Het gehucht "Moscou" met kleine, vrijstaande arbeidershuisjes is ook al aangeduid op de atlas, er was echter ook een klein hoevetje (nummer 4). "Moscou" was - zeker tot in het midden van de 20ste eeuw - de belangrijkste wijk van Bovekerke: in 1851 telt Bovekerke 232 huizen, waarvan er 68 op het gehucht "Moscou" gesitueerd zijn en slechts 57 op "De Platse". In 1952 staan er 89 huizen op "Moscou" en 51 op "De Platse". De benaming "Moscou" houdt mogelijk verband met de oorlog van Napoleon tegen Rusland, circa 1812. Op een prentkaart uit het begin van de 20ste eeuw is de straat nog onverhard.

Nummer 31 was een boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846), het laag bakstenen volume onder pannen zadeldak werd in de eerste helft van 2009 afgebroken. De kapel bij de hoeve van circa 1906 bleef wel behouden. Voorts kleine huisjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder (gemansardeerde) pannen zadeldaken. Ook recente villabouw. Moscou zonder nummer: bewaard schuurtje, gele baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), vermoedelijk einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.

• DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 10, Brugge, 1930, kolom 1122-1123.

Auteurs: Vanneste, Pol