Geografisch thema

Winterwegel

ID
15718
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15718

Beschrijving

Straat met een kronkelend haaks tracé. Het westelijk deel van de straat vormt de grens met Vladslo (Diksmuide). Voor het doortrekken van de Vladslostraat naar de Noordstraat, vormde de Winterwegel samen met het oostelijk gedeelte van de Vladslostraat de verbinding met Vladslo. Het tracé is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is deze weg aangeduid als "chemin nr. 2 de Bovekerke à Vladslo" of de "Middelstraet". Parallel aan deze weg loopt de "sentier nr. 22 longeant en partie le chemin dit Middelstraet" of het "Winterwegeltje". De huidige benaming Winterwegel ging dus over (na de fusie?) van een wegel palend aan de straat naar een volledige straat.

Anno 2008 is de straat geasfalteerd. Het is mogelijk dat er nog kasseien bewaard zijn onder het asfalt.

  • Informatie verkregen van Marc Dewilde.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winterwegel [online], https://id.erfgoed.net/themas/15718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.