Geografisch thema

Lekedijk

ID
15723
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15723

Beschrijving

Straat met overwegend recht tracé die de Korkentapstraat verbindt met de gemeentegrens met Leke (Diksmuide). De straat vormt samen met de Donkerstraat de gemeentegrens met Leke. De Lekedijk is een waterloop die op het grondgebied van de gemeenten Koekelare, Leke (Diksmuide), Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke), Zande en Westende (Middelkerke) loopt. Te Zande wordt deze naamgeving voor het eerst vermeld in 1547 "anden leke dyck". Op de kaart van het Brugse Vrije uit 1561-71 door Pieter Pourbus en gekopieerd door Pieter Claeissens in 1601 wordt de benaming "Leke Dic" echter gebruikt voor de huidige Scharynckweg.

  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1914-1938.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Sluis op het Lekedijkgeleed

  • Is deel van
    Zande


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lekedijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/15723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.