Geografisch thema

Arthur Dezangrélaan

ID
15731
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15731

Beschrijving

Belangrijke weg die het centrum van Kraainem (noord-Kraainem) van west naar oost doorkruist. Genoemd naar Arthur Dezangré (1888-1951), burgemeester van Kraainem van 1927 tot 1951. Vrij drukke verbindingsas tussen het op- en afrittencomplex van de E40, Kraainem-centrum en Sterrebeek. Naar het westen toe splitst de Arthur Dezangrélaan in de Oudstrijderslaan en de Lijsterbessenbomenlaan. De Oudstrijderslaan geeft verder westwaarts aansluiting op de E40. De Arthur Dezangrélaan (vanaf Zaventem Tramlaan genoemd) leidt in oostelijke richting naar het centrum van Sterrebeek.

De Arthur Dezangrélaan, met aan het begin de Sint-Pancratiuskerk en de voormalige hofkern (nu Kasteel Jourdain), gaat terug op één van de oudste wegen van Kraainem, die oostwaarts naar Wezembeek liep (via de Alfons Lenaertsstraat), en westwaarts naar Sint-Lambrechts-Woluwe (grosso modo via de Lijsterbessenbomenlaan en de Annecylaan). In het centrum werd het oorspronkelijk kronkelende tracé min of meer rechtgetrokken, en loopt nu volgens de in 1963 opgeheven tramlijn Sterrebeek – Kraainem - Sint-Stevens-Woluwe - Brussel. De gekasseide Kasteelweg is nog een stukje van de oorspronkelijke weg.

Het oostelijke tracé van de Arthur Dezangrélaan, vanaf Zaventem overgaand in de Tramlaan, ontstond pas vrij laat. De verbinding naar Sterrebeek werd, wegens de drassige gronden aan de Wezembeek, namelijk pas gemaakt door de aanleg van een tramlijn op het einde van de 19de eeuw, later omgevormd tot weg (vandaar Tramlaan, Zaventem).

Beeldbepalende inplanting van de Sint-Pancratiuskerk, het gemeentehuis, twee historische hoeves opgedeeld in aparte wooneenheden en het Kasteel Jourdain, geschikt rond een pleinvormige verbreding (Kasteelweg). Naast het gemeentehuis, tussen de Vredeplaats en de Arthur Dezangrélaan aanwezigheid van een volgens kadastrale legger "lusthof" (geregistreerd 1910), in 1909 gebouwd als pastorie en als dusdanig in gebruik tot 1993 (verbouwd, deels bewaard, in gebruik als bejaardentehuis) met deels bewaarde tuinommuring. Vóór dit lusthof modernistisch vormgegeven bushokje. Aan de overkant van de straat, vóór nummer 24 beeldengroep "vreugde Joie", gesigneerd François Demassieux 2001.

In het centrum rijbebouwing, echter opvallend vrijstaand 19de-eeuws herenhuis (nummer 54). Voorts enkele interbellumwoonhuizen zoals de nummers 30-32, ten oosten van de Kasteelweg enkele halfvrijstaande en vrijstaande 20ste-eeuwse woningen. De Arthur Dezangrélaan sluit verder oostwaarts aan op de sociale woningbouw van de Vinkenlaan (ten zuiden). Verder naar het oosten geen bebouwing meer, de Arthur Dezangrélaan loopt hier onder de Brusselse ring (R0) door, en geeft wat verder toegang tot de begraafplaats van Kraainem.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie A, 1893/6, 1910/10.
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 8-51.
  • s.n. 2000: Wandelen in Kraainem, uitgave naar aanleiding van "20 jaar de Lijsterbes", Kraainem.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Gemeentehuis van Kraainem

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

  • Omvat
    Modernistisch bushok

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Pancratius

  • Is deel van
    Kraainem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arthur Dezangrélaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.