Jef. Thumasstraat

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Jozef Van Hovestraat en de Oudstrijderslaan, in Laag-Kraainem in het noordwesten van de gemeente. Sluit aan op de oprit naar de E40. Vormt vanouds de verbinding tussen de Oude baan en de Jozef Van Hovestraat, en maakt zo deel uit van de weg Brussel-Leuven-Keulen.

Rijbebouwing aan beide zijden van de straat, nummer 7-11 vroeg 20ste-eeuwse lijstgevels, voorts enkele mogelijk vroeg 20ste-eeuwse kernen.

Nummer 16 "'t Oud Pachthof". Het volume van het gebouw, de aanwezigheid van een lelieanker en een (vrij recent aangebrachte) datering "anno 1697" wijzen op een in oorsprong mogelijk 17de-eeuws volume. Thans echter volledig aangepast met vernieuwd schrijnwerk, vernieuwd dak, aangepast interieur, vernieuwde gevelbekleding. Naar verluidt vonden de gemeenteraden hier plaats tot aan de oprichting van het huidige gemeentehuis in 1867-1868.

• BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 8-51.
  • BULTEEL G. 1983: Kraainem, 150 jaar geleden, Eigen schoon en de Brabander, 66.10-11-12, p. 361-364.

Auteurs: Thomas, Hans