Geografisch thema

Oscar de Burburelaan

ID
15739
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15739

Beschrijving

In zuidwestelijke richting lopende straat, uitgevend op de Ferdinand Kinnenstraat. In noordoostelijke richting loopt ze verder op grondgebied Wezembeek-Oppem, waar ze uitkomt aan de Sint-Pieterskerk in het centrum van Wezembeek. Genoemd naar Oscar de Burbure (1842-1915), oud-burgemeester van Wezembeek, tevens kasteelheer van het Kasteel van Wezembeek, vanouds het bezit van de familie de Burbure. Vroeger Kattestraat, Stockelenwesenbeekweg. Deel van de oude verbindingsweg tussen Stokkel en Wezembeek.

Waar de Oscar de Burburelaan de tramlijn Brussel-Tervuren kruist ligt (net op grondgebied Wezembeek-Oppem) een tramstation. Dit station gaf de aanleiding tot het ontstaan van een nieuw, nog vrij gaaf bewaard wijkje aan de andere kant van de straat, grondgebied Kraainem. Verscheidene laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse woningen. Nummers 183, 187-189 : eenvoudige arbeidersbebouwing (183 geregistreerd in 1883, in 1885 werden hier grote "broeikassen" ingetekend).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1883/4, 1885/9.
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 20-21.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Cottagegetinte gekoppelde dorpswoningen

  • Omvat
    Dorpswoning uit het interbellum

  • Omvat
    Neoclassicistische burgerwoning

  • Omvat
    Neotraditioneel getint burgerhuis

  • Omvat
    Twee dorpswoningen

  • Is deel van
    Kraainem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oscar de Burburelaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.