Mermansstraat

Beschrijving

Oostelijke zijstraat van de Herentalsstraat; pas in 1907 getrokken op de eigendom van de familie Mermans.

Nog vrij homogene noordelijke straatwand met bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; recentere bebouwing aan zuidzijde; naar de Korte Veldstraat toe meer banale bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw alternerend met art-decogetinte woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw onder meer de nummers 26-30.

Burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met overwegend sobere, bakstenen lijstgevels, verlevendigd door verwerking van verglaasde, gele of gesinterde baksteen, door fries of panelen van cementtegels, door sgraffitopanelen in blinde boogvelden, door metselwerk, door decoratieve kroonlijst,... zie onder meer de nummers 5, 9-15, 18; nummer 31 woning met atelier gebouwd circa 1913, enzomeer; luxueuzer uitgewerkte burgerhuizen in eclectische stijl met art-nouveau-inslag. Nummer 2/Herentalsstraat zogenaamd "appartementsgebouw Nijs", gebouwd in 1964 naar ontwerp van C. Vanhout. Hoek/Korte Mermansstraat plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1926 naar ontwerp van N. Daems; hoek/Graatakker zandstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1949 naar ontwerp van J. Van den Broeck.

• Stadsarchief Turnhout, Bouw., 1913, doss. 19.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 197.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle