Steenweg op Brussel

Beschrijving

Meest zuidelijke straat van Kraainem, met oost-west verloop. Aangelegd in 1726 als oostelijke verlenging van de steenweg van Brussel naar Oudergem, die reeds in 1626 deels gekasseid was. Momenteel geen belangrijke verkeersfunctie meer, deze is overgenomen door de Tervurenlaan vlak ten zuiden, waar de Steenweg op Brussel oostelijk op uitkomt. Aan de zuidzijde volledig bebost, één van de laatste restanten van het Zoniënwoud op grondgebied Kraainem. Aan de noordzijde voornamelijk vrijstaande residentiële bebouwing, vrij verspreid.

Nummer 265-271 vormen resten van laat 19de-eeuwse rijbebouwing, teruggaand tot 1876 en uitgebreid in 1880.

Voor het westelijke deel jaren 1940 tot 1960 bebouwing, enkele cottagegetinte woningen, zoals nummer 293 (met conciërgewoning nummer 291), 305.

Nummer 327 halfopen modernistische woning, rechts hiervan nummer 325, een woning in dezelfde bouwtrant en uit dezelfde periode, maar eenvoudiger van opzet.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1876/6, 1880/6 (nummers 265-271).
  • BULTEEL G. 1980: Geschiedenis en evolutie van het wegennet te Kraainem, Kraainem, 28-29.

Auteurs: Thomas, Hans