Geografisch thema

Renthuisstraat (Sint-Eloois-Vijve)

ID
15745
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15745

Beschrijving

Straat in het zuiden van Sint-Eloois-Vijve. Het grootste gedeelte van de straat is gelegen op het grondgebied van de deelgemeente Waregem, het einde van de straat loopt op de grens tussen Sint-Eloois-Vijve en Waregem. De straat vertrekt vanaf de Expresweg en loopt in westelijke richting naar het kruispunt met de Tapuit- en Moorstraat. Tot 1990 wordt de straat de Baantknokstraat genoemd.

Eerste afbeelding op de kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764; bij het kruispunt met de toenmalige Tapuitstraat worden aan de noordzijde van de straat de hoeve van Pieter Baetens en die van Francis Cauwe weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen van Waregem (1844) aangeduid als "Chemin n° 64" met als beschrijving "Kleine Tapuytstraet" of "Chemin du lieu dit Baenst Knok à Vive St Eloi au cabaret den Tapuyt".

Thans landelijke straat met geasfalteerd wegdek. Enkel de boerenarbeiderswoning op het einde van de straat is gelegen op grondgebied Sint-Eloois-Vijve (zie nummer 100).

  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Eloois-Vijve, nr. 4: Ommeloper van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door F. De Bal en C. Steur, gezworen landmeters van de Kasselrij Kortrijk, 1764.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 545: Kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, getekend door Cornelis Steur, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1764.
  • Gemeente Waregem, Overeenstemmingslijst, Straatnaamwijziging en nieuwe huisnummering, oktober 1990.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Sint-Eloois-Vijve

  • Is gerelateerd aan
    Renthuisstraat (Waregem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Renthuisstraat (Sint-Eloois-Vijve) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.