Gravenland (Desselgem)

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van de gemeente. De straat vertrekt vanaf de grens met de gemeente Beveren-Leie en loopt langs de spoorweg Kortrijk-Gent in oostelijke richting naar de Sprietestraat. Straatnaam verwijzend het "Gravenlant", in Latijnse bronnen vermeld als "Terra Comitis". Deze groep rentegronden wordt reeds in 1260 vermeld als "Terra Willemi Grave" of gronden van Willem de Grave. Het stuk land "Graven lant" te Beveren-Leie wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1570.

In 1838-1839 wordt de spoorweg tussen Kortrijk en Gent aangelegd (opening en registratie in het kadaster in 1839). De straat wordt vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de-eeuwse aangelegd aan de zuidzijde van de spoorweg, zie eerste weergave op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1898). Met de bouw van de brug over de spoorweg in het derde kwart van de 20ste eeuw (zie Sprietestraat) blijft de straat in verbinding staan met het oorspronkelijke en vanaf dan afgescheiden tracé van de Sprietestraat. Bij de algemene herschikking van straatnamen in 1990 wordt de Statieweg herdoopt in Gravenland.

Straat met geasfalteerd wegdek. Aan de noordzijde van de straat loopt de spoorweg Kortrijk-Gent, aan de zuidzijde bevinden zich enkele 20ste-eeuwse woningen. Nummer 138, dwars op de weg gelegen woning, volgens het kadaster gebouwd in 1947 door autovoerder Robert en Gerard Demeyere; de woning wordt in 1947 in vruchtgebruik gegeven aan Jules Demeyere en wordt in het derde kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met de aanpalende stalling. Thans gelegen bij een nieuwbouwwoning. Wit beschilderde, bakstenen dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak; rechthoekige en getoogde openingen met vernieuwd houtwerk. Aanpalende stallingen in betonplaten onder golfplaten zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1839/2, 1947/32.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1921, Deel II, kolom 181.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1924, Deel IV, kolommen 884-885.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie