Pottebezemstraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Lekestraat tot aan de Brugse Heirweg. Aan de Brugse Heirweg, ligt ter hoogte van de Pottebezemstraat het "Pottebezembos". De straat maakt deel uit van het gehucht "De Mokker" (voor de geschiedenis van het gehucht zie historische inleiding). De eerste pastorie van de parochie "De Mokker" (erkenning in 1925) was gevestigd in een huisje aan de Pottebezemstraat.

De benaming Pottebezemstraat dateert van 1956 en is gebaseerd op de wijknaam "Pottebezem", die op zijn beurt is afgeleid van de vroegere herberg "Pottebezem" met oudste vermelding in 1705. De herberguitbating valt stil in november 1916 en start opnieuw in juli 1930. De herberg wordt gesloopt na de Tweede Weredloorlog. Een 'pottebezem' is een korte borstel zonder steel gemaakt van gedroogd heidegras of takjes om potten te schuren. Er bestond ook een Pottebezemdreef, een niet bewoonde aardeweg die westwaarts naar de Asstraat liep. In de volksmond duikt in de 19de en 20ste eeuw ook de naam "Ghistelwech" op als een verbinding van Bovekerke naar Gistel. Hieraan is een legende verbonden: Godelieve van Gistel zou over deze weg naar Gistel zijn getrokken Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeuid als "chemin nr. 20" of de "Kattestraat".

Straat met een dichte, deels aaneengesloten bebouwing van lage (boeren)arbeidershuizen, zie aansluiting bij het gehucht "De Mokker". Nummer 3: laag geelbakstenen huisje met verbouwd karakter.

• DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 4, Brugge, 1924, kolom 705.
  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 19.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 35.
  • HEUS J., Arenberg en Koekelare, in Spaenhiers; Jaarboek, jg. 5, 1997, p. 31-110, p. 79-81.
  • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 7, 1999, p. 75: brandverslag 1823 op de Pottebezem.

Auteurs: Vanneste, Pol