Beukenstraat

Beschrijving

De Beukenstraat heette vroeger Aronieweg en ligt in de westelijke hoek van de gemeente. Ze verbindt de Brouwerijstraat in het centrum en de grens met Beersel in het westen, ongeveer halverwege wordt ze doorsneden door de Alsembergsesteenweg. Het deel ten oosten van de steenweg kent een geknikt verloop en vertoont doorsnee-lintbebouwing afgewisseld met enkele vrijstaande woningen en een paar residentiële villa’s uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Een opmerkelijk voorbeeld van 20ste-eeuwse lintbebouwing zijn de nummers 56-64, kleine dorpswoningen kadastraal geregistreerd in 1908 als 'reconstruction partielle' na een brand, mogelijk nog met oudere kernen. Voor de brand waren er twee huizen, na de brand zijn er zes. Ze zijn opgetrokken in repeterend schema en gekarakteriseerd door een centrale verhoogde top. Verder hebben ze ook allemaal een voortuintje. Nummer 70, kadastraal ingetekend in 1913 en vergroot omstreeks 1925 (de gevel dateert vermoedelijk uit die periode), is een halfvrijstaande dorpswoning, gekenmerkt door een bakstenen puntgevel met decoratief gebruik van witte baksteen. Nummer 50 is een cottage getinte villa, kadastraal ingetekend in 1913, met karakteristieke verspringende volumes en omringende tuin.

Het deel ten westen van de steenweg, is een sterk stijgende, gekasseide holle weg met voornamelijk residentiële villa’s uit het interbellum zoals nr. 77, een villa op het kadaster ingetekend in 1926 met een karakteristieke driezijdige erker en origineel schrijnwerk; nr. 83, een cottage getinte villa, op het kadaster ingetekend in 1930, gekenmerkt door een uitgewerkte schoorsteenaanzet, een overkragend dak en erkers; nr. 141: Hiltop (zie opschrift in pijler) een regionalistisch getinte villa, op het kadaster geregistreerd in 1927; nummer 129, voormalige villa 'Les Forceries Belges', kadastraal geregistreerd in 1912 en in Linkebeek bekend omdat de actrice Audrey Hepburn daar tot haar 6de jaar verbleef. Naast deze residentiële villa’s zijn er in dit tweede deel van de Beukenstraat ook enkele modernistische realisaties van architect Jean Van Coppenolle te vinden, waaronder zijn eigen woning (nr. 106) en de nummers 102 en 104.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1908/2 (nrs. 56-64), 1912/1 (nr. 129), 1913/6 (nr. 50 en nr. 70), 1925/19 (nr. 70), 1926/5 (nr. 77), 1927/1 (nr. 141), 1930/3 (nr. 83).
  • THEYS C., GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 30.

Auteurs: Daveloose, Barbara