Bospad

Beschrijving

Gelegen ten westen van gehucht "'t Holleken", vertrekkend van aan de Hollebeekstraat, in zuidelijke richting naar de grens met Alsemberg. Het verloop wordt gedeeltelijk onderbroken door een wandelpad.

Het eerste deel van de straat dat het dichtst bij het centrum aanleunt, werd in 1933 aangelegd. In dat jaar wordt volgens het kadaster een groot stuk grond verkaveld en wordt het huidige tracé van de straat getrokken. Hier is vooral bebouwing langs de westelijke kant, bestaande uit vrijstaande woningen zoals nr. 28, een witgeschilderde bakstenen villa van 1953 (mondelinge gegevens van buur) met regionalistisch kenmerken zoals de steunberen en de tuitgevel, in 1955 ingetekend in het kadaster. De woning is links boven de garagepoort gesigneerd: A. Van Hoeck, Arch.

Het tweede, zuidelijker deel van de straat heette vroeger "Den Bosch" en heeft een uitgesproken landelijk karakter met hier en daar verspreid enkele villa's uit het begin van de 20ste eeuw, zoals nummer 73. Opvallend aan deze villa zijn de balustrades in betonrustica, een betonimitatie van knoestig hout. Dit decoratief element was populair in Linkebeek en werd naar verluidt veelvuldig uitgevoerd door kunstenaar Dolf Ledell, die woonde in de Grasmusdreef in Linkebeek.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1906/33, 1933/18 en 1936/39 (nr. 73), 1955/20 (nr. 28).

Auteurs: Daveloose, Barbara