Geografisch thema

Boterberg

ID
15768
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15768

Beschrijving

Straat in het noordwesten van de gemeente die een rechte hoek maakt tussen de Alsembergsesteenweg en de Grote Baan. Het begin loopt evenwijdig met spoorlijn 26 Halle-Schaarbeek en vertoont aan de zuidelijke zijde eenvoudige lintbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het grootste deel van de woningen werd hier gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Uit het kadaster blijkt dat een handelaar uit Ukkel in 1932 elf woningen liet optrekken ter hoogte van de huidige nummers 3-9 en 14-17, waaronder 1 voor zichzelf. Het zijn eenvoudige rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldak met bakstenen lijstgevels met rechthoekige of steekboogvormige muuropeningen. De nummers 14-17 zijn gebouwd op verhoogde begane grond en ruimer dan de nummers 3-9. Nummer 23 is iets jonger en draagt de signatuur van de architect: Berckmans, 1949.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie A, 1932/3 (nrs. 3-9, 14-17).

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boterberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.