Geografisch thema

Kerkstraat

ID
15772
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15772

Beschrijving

Gekasseide, hellende straat met cirkelvormig verloop rondom de Sint-Sebastiaanskerk, ten noorden aansluitend op het Gemeenteplein. Het straatniveau ligt een beduidend stuk lager dan het niveau van de kerk maar is doordat de kerk op het hoogste punt van de heuvel is gebouwd, nog steeds hoger gelegen dan de haar omringende straten. Twee vrij imposante trappen leiden naar de Kerkstraat: één vanuit de Kasteelstraat en een tweede vanuit de Sint Sebastiaanstraat, de zogenaamde 'Trap van de Honderdjarige', genoemd naar de eerste 100-jarige van Linkebeek, namelijk Jeanne Van der Haegen, beter gekend als Moederke Londers, gehuldigd in januari 1932 .

Op de Ferrariskaart is de straat niet duidelijk waarneembaar, maar is de kerk wel omgeven door enkele huizen. In 1842 wordt de straat geplaveid, de aanleg met lintbebouwing ten zuiden en zuidoosten van de kerk is zichtbaar op de kaart van Popp (niet gedateerd maar voor Linkebeek gesitueerd tussen 1849 en 1871).

Vandaag vertoont de eenzijdig bebouwde straat een hoge lintbebouwing die het cirkelvormige verloop van de straat volgt en voornamelijk dateert uit het begin van de 20ste eeuw zoals nr. 32, een groot hoekhuis voorheen gildehuis met eenvoudig gecementeerde lijstgevels.

 • Dubreucq J. 2003, Tiroir aux souvenirs, Linkebeek.

Bron     : DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Daveloose, Barbara


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Gekoppelde woningen

 • Omvat
  Hoekwoning van 1910

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Sebastianus

 • Is deel van
  Linkebeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15772 (Geraadpleegd op 22-04-2021)