Geografisch thema

Provinciebaan (Bovekerke)

ID
15776
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15776

Beschrijving

Belangrijke verkeersweg met kaarsrecht tracé op Koekelaars grondgebied vanaf de grens met Ichtegem (Bergstraat), via het Bovekerks grondgebied tot op grondgebied Vladslo (Diksmuide). De weg wordt op het grondgebied Bovekerke van oost naar west gekruist door de straat Debruynehoek.

In 1768 schenkt Elisabeth-Pauline, prinses van Izegem, op verzoek van het Brugse Vrije land voor de aanleg van de "calcijdewegh" van het kasteel van Wijnendale (Torhout) over Beerst (Diksmuide) naar Diksmuide. De Oostenrijkse weg Wijnendale-Beerst (huidige Provinciebaan) wordt in 1769-1771 aangelegd. Dit type pijlrechte wegen heeft een bolstaand verhard middendeel voor karren en aan beide zijden een zandgedeelte voor ruiters. Tevens aan beide zijden een afvoerbeek. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als de "Route de Dixmude à Thourout".

Klassiek bestaat een nieuw aangelegde Oostenrijkse weg uit een centraal gedeelte van 4,5 à 5,5 meter breed, dat met straatstenen (kasseistenen uit steengroeven in Henegouwen, Brabant of Noord-Frankrijk, en boorstenen in Doornikse steen) verhard was en een tonrond profiel had. Dit middengedeelte diende voor karren en koetsen. Aan beide zijden van de weg liggen aarden stroken van 3,5 à 4,5 meter breed die door ruiters en voetgangers konden worden gebruikt. Daar deze zijstukken in de zomer goed berijdbaar waren worden ze ook wel eens "zomerwegen" genoemd. Hiernaast waren nog eens sloten, wat de totale breedte op circa 20 meter bracht. In 1866 worden de barrièrerechten (tolrechten om bepaalde wegen te gebruiken) definitief afgeschaft.

De weg loopt door landelijk gebied met verspreide hoevebouw en is afgezoomd door populieren. Nummer 78: het huis wordt in 1872 gebouwd door Huvent Philippus gareelmaker uit Bovekerke. In 1879 wordt het huis uitgebreid en wordt op het erf een bakhuis en een landgebouw gebouwd. Het huidige uitzicht van het huis dateert uit het interbellum, betonnen erfpijlers en roodgeschilderd ijzeren hekken uit zelfde periode. Stalling met verbouwd karakter, zadeldak (rode Vlaamse pannen) met jaaraanduiding "1949". Op het erf, bakhuisje onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), van circa 1879, erachter laag gebouwtje onder golfplaten dak, mogelijk bietenkelder.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1872/2, 1879/6 (nr. 78).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 109 (iconografie).
  • Straatnamen – aflevering 6, in De Roepsteen, informatieblad voor Groot Koekelare, september 2002, p. 3.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Provinciebaan (Bovekerke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.