Onze Lieve Vrouwstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Merodelei: zuidelijk straatgedeelte loopt ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Middelareskerk; noordelijk straatgedeelte later aangelegd.

Overwegend bebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Art-decogetinte bebouwing: glas-in-loodramen met typische, rechte lijnvoering onder meer de nummers 9, 11, laatst genoemde gebouwd circa 1935 naar ontwerp van S. Van de Heyning; typische gevel- of erkerafwerking onder meer de nummer 5 met keperboogvormige geveltop, nummer 9 met spitsbogige; houten deuren met typische decoratie, luifel en bovenlicht onder meer de nummers 2, 11, 13; rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken onder meer de nummers 13, 17; verwerking van geglazuurde baksteen onder meer de nummers 2, 3, 5,...

Tevens woningen (gecombineerd) met elementen ontleend aan de nieuwe zakelijkheid: op nummer 15, inmiddels aangepaste zogenaamde "rijwoning Berben" uit 1935 naar ontwerp van J. Ritzen; de nummers 25-27, rijhuizen in spiegelbeeld van drie bouwlagen met bekleding van arduin en baksteen alternerend met gecementeerde muurvlakken of onderdelen, bovenbouw met afgeronde erkers en balkons, metalen muuropeningen.

• Stadsarchief Turnhout, Bouw., 1935, doss. 91 (huis nr. 11).
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995. Zellik, 1995, p. 114.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle