Geografisch thema

Jos. Vereeckestraat

ID: 15801   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15801

Beschrijving

Korte, licht bochtige verbindingsstraat tussen de Groenestraat en de Dokter Adriaensstraat. De naam, als eerbetoon aan Joos Vereecke (persoon onbekend) is al in 1844 in gebruik zie de Atlas der Buurtwegen en opgenomen als Chemin n° 2, "Joos Vereeckestraet. Chemin de celui dit Groenestraet à celui dit Kuylputstraet". Dan vormt de huidige Dokter Adriaensstraat een geheel met de meer zuidelijk gelegen Kuilputstraat.

De straat staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als onbebouwde landweg, lopend door akkers en afgezoomd met bomen. In 1845 wordt er een (nu verdwenen) gemeenteschool gebouwd waarin tijdens de Eerste Wereldoorlog een bioscoop wordt ingericht voor en door de Duitse bezetter.

Woonstraat met recente, vrijstaande huizen

  • ARNOU P., DEVADDER F., 75 jaar Broeders Xaverianen, Sint-Leoschool te Zedelgem, Zedelgem, 1980, p. 5-6.
  • DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties