Kerkplein

Beschrijving

Korte straat die een hoek van 90° maakt rond de *Sint-Laurentiuskerk tussen de Snellegemsestraat en de Sint-Laurentiusstraat.

De straat maakt deel uit van een nieuwe aanleg rond de kerk in 1887. Dan wordt de noordoostelijke arm van de Plaatstebeek verlegd naar de zuidkant van de kerk. Rondom het kerkhof worden de bestaande straten (Snellegemsestraat en Sint-Laurentiusstraat) verbreed en het Kerkplein, op het het zuidwestelijk deel van het kerkhof aangelegd.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is er behalve de kerk nog geen bebouwing afgebeeld. Het kerkhof is op deze kaart nog volledig omgracht. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode is te zien dat de Plaatsebeek ten noorden en ten oosten rond het kerkhof stroomt, ten zuidwesten van de kerk staan twee woningen. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) eveneens met schaarse bebouwing. Kerk en kerkhof domineren de omgeving.

Beeldbepalende aanwezigheid van de *Sint-Laurentiuskerk (toren beschermd bij K.B. van 25/03/1938, kerk met roerende goederen beschermd bij M.B. van 01/12/2000) gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving (beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 01/12/2000).

Ten westen van de kerk, op de hoek met de Sint-Laurentiusstraat, sedert 1869 aanwezigheid van een school en vanaf 1875 een klooster op de hoek met de Sint-Laurentiusstraat. Aansluitende huizenrij met verspringende rooilijn. Nummer 1 met beraapte gevel als oudste bebouwing, wellicht daterend van rond 1850, eerst als laag huis en later opgehoogd. Ten zuiden van enkele magazijnen loopt de Plaatsebeek en parallel ermee het zogenaamd "HEIRWEGPAD" of "KLYTEPAD".

Aan de oostkant beslaat sinds 2007 het nieuwe gemeentehuis (zie Snellegemsestraat nummer 1) bijna de gehele straatlengte.

Heraanleg in 2009-2010 van het kerkplein ten westen en zuiden van de kerk waarbij de Plaatsebeek opnieuw wordt opengelegd.

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00027, W/00593.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1887/1.
  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 18-19, p. 20-21.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien