Geografisch thema

Kruishillestraat

ID: 15810   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15810

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Kuilputstraat en de Hollevoordestraat. De huidige straat bestaat uit twee delen die vroeger, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844), opgenomen zijn respectievelijk bij Chemin n° 10: "Magerhillestraat. Chemin de la ferme dite Kruyshille au cabaret dit Zuydweghe" (het gedeelte van de Kruishillestraat tussen de Kuilputstraat en de R. Claeysstraat) en Chemin n° 11, "Kruyshillestraet. Chemin du bois dit Schattingsbosch à la chaussée de Bruges à Thourout près du cabaret dit den Kemel" (het gedeelte vanaf de R. Claeysstraat tot aan de Hollevoordestraat). De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente,

Van oudsher een landelijke straat zoals afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met als enige bebouwing het zogenaamd "KRUISHILLEHOF" (zie nummer 35), de weg is afgezoomd met bomen. Later wordt, zie het primitief kadasterplan (circa 1830), aan de overkant nog een tweetal hoeves toegevoegd (onder meer zie nummer 40).

Tegenwoordig wordt het begin van de straat ingenomen door een bedrijvenzone. Vanaf de R. Claeysstraat heeft de straat het landelijk karaker behouden. Het Klytepad (fiets- en wandelpad) kruist de weg.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve Kruishillehof

  • Is deel van
    Zedelgem